Synet gennem livet
Sådan ændrer synet sig gennem livet
BØRN OG UNGE
Mange synsproblemer kan løses eller afhjælpes, når de opdages tidligt. I 2-3-årsalderen kan børns syn prøves. I teenagealderen og de tidlige voksenår oplever mange problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær, der kan skyldes problemer med synet.
DET VOKSNE SYN
Omkring 40-års-alderen ændrer synet sig for de fleste mennesker. Fokuseringsevnen falder, og det betyder, at avisen, bogen eller computerskærmen skal længere væk, for at man kan se skarpt. Man kan opleve symptomer som hovedpine, svimmelhed og trætte og sviende øjne.
SENIOR-SYN
Med alderen kan der opstå problemer: Trykket i øjet kan stige, og det kan være tegn på begyndende grøn stær. Grå stær er en anden øjenlidelse, der medfører nedsat og uskarpt syn. Med alderen bliver nethindeproblemer mere almindelige, og disse problemer skal undersøges, så de ikke medfører varig skade på synet.
Generelle råd ved brug af skærm
Uanset hvilken alder og livsstadie man er i, bliver de fleste mennesker i dag udsat for en større mængde blåt lys fra skærme og kunstig indendørsbelysning. Især i skole- og studietiden og eventuelt i arbejdslivet eksponeres øjnene for meget af det digitale, blå lys, når vi sidder og arbejder ved en skærm. Når vi udsættes for lys i de koldere, blå nuancer, hæmmer det hjernens udskillelse af melatonin, som er afgørende for en god nattesøvn. I løbet af dagen skifter dagslyset farve hen mod aftenen til en varmere nuance, men når vi opholder os mere i kunstigt, indendørs lys og ser på skærme forstyrres denne naturlige balance. Desuden kan for stor eksponering føre til hovedpine og koncentrationsbesvær.